Page content

Wat is een lead?

In de marketing en verkoop wordt vaak over leads gesproken. De term leads is overgenomen uit het Engels en kan, afhankelijk van wie erover praat, verschillende betekenissen hebben. Personen die de termen ‘leads’, ‘business leads’, ‘b2b leads’ en ‘lead capturing’ vaak gebruiken weten instinctief wat er mee bedoeld wordt. Maar wat is het dan precies? Wat is een lead?

wat is een lead

Wat is een lead? (definitie)

De directe vertaling van de term ‘lead’ uit het Engels is een spoor. Het is iets om op te volgen door de verkoopafdeling. In principe is een lead dus een spoor naar een potentiële nieuwe klant voor een organisatie.. Sommige van deze sporen lopen dood, anderen eindigen in een verkoop (lees: nieuwe klant). Zo’n spoor kan bijvoorbeeld bestaan uit ingevulde contactgegevens, een terugbelafspraak of een abonnement op een nieuwsbrief.

De mogelijkheid om contact op te nemen wordt vaak gezien als het grote verschil tussen bezoekers en leads. Bezoekers kunt u niet bereiken, omdat u niet weet wie zij zijn. Leads kunt u wel bereiken via nieuwsbrief, telefoon, social media of per post en worden vaak via leadgeneratie gegenereerd.

De meest concrete en algemene definitie van een lead is:

“Een lead is een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst. De afzender van de lead (een bedrijf of persoon) kan vanwege deze interesse gezien worden als een potentiële klant welke opgevolgd kan worden door verkoopmedewerkers.”

Duidelijk afspraken over de definitie van een lead voorkomt veel misverstanden tussen de marketing- en verkoopafdelingen. Door duidelijke definities te hanteren voor de verschillende typen leads weet iedere afdeling waar haar verantwoordelijkheid begint en eindigt.

Wat voor typen leads zijn er?

Leads zijn in te delen op basis van de beschikbare informatie over de contactpersoon en in welke fase zij zitten in de sales funnel. Op basis hiervan is het mogelijk om een onderverdeling te maken naar:

Comment Section

0 reacties op “Wat is een lead?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.